For kun 586 kroner om året får du seks hefter a 132 sider - i alt 792 sider trykt i fire farver

Hele Danmarks modeljernbaneblad - med læsere over hele Skandinavien
 

 

 


Appetitvækker - banen 123


 

 

Eksamensopgave i TV: Thomas' og Tinas modeltog.
Nr. to ud af af to eksamens-indslag til TV-semesteret på journalistuddannelsen, Syddansk Universitet, Odense.

OPGAVEFORMULERING:
En portrætterende feature (miljø, - gruppe eller personportræt) med en varighed på 3.30 - 4.00 minutter plus oplæg og eventuelt nedlæg; dertil et nyhedsindslag med en varighed på 1.45 - 2.15 minutter plus op- og nedlæg. Nyhedsindslaget skal være en selvstændig historie, som ikke har noget med feature-indslaget at gøre. 

Af Ditte Svane-Knudsen og Mie Holm Christensen

Se indslaget på linket herunder:

http://www.youtube.com/watch?v=DWcIX-3-gZM&feature=player_embedded

 

LEDERartiklen beskæftiger sig under overskriften ’Overvældende’ med det utrolig høje aktivitetsniveau inden for  vores hobby. Ikke alene har der været flere godt besøgte udstillinger i løbet af foråret, men der er også udsendt usædvanlig mange danske modeller. Ikke alene faf danske producenter, men også udenlandske  - først og fremmest Roco og Fleischmann.  Forhåbentlig er der aftagere nok til at de de mange skønne modeltog.

 

Masser af tog og masser af publikumsaktiviteter som f.eks. ’byggebordet’

Masser af tog og masser af publikumsaktiviteter som f.eks. ’byggebordet’

ET TILLØBSSTYKKE er titlen på Flemming Søeborgs reportage fra den aldeles vellykkede udstilling, som Dansk Model Jernbane Union havde i Køge i foråret. Det var glædeligt at se et stort antal børn og unge blandt publikum – det lover godt for fremtiden.

 

Heljans skinnebusser – flere privatbaneversioner Heljans skinnebusser – flere privatbaneversioner

HELJANS SKINNEBUSSER er nu kommet i flere privatbaneversioner . De længe ventede modeller af  Danmarks smukkeste skinnebus er anmeldt af Vagn Holstein, som også skriver om forbilledet under titlen ’Tanken fødtes i Præstø’.

 

MJK ’AROS’: Banegård under anlæg
MJK ’AROS’: Banegård under anlæg

TRE ANLÆG – EN KLUB – Også denne gang bringer vi en reportage fra et klubbesøg.  Flemming Søeborg har kigget ind hos MJK Aros i True uden for Aarhus. Klubben er en af Danmarks yngste og arbejder på tre anlæg i hhv. H0 (to- og tre-skinne) og N.

 

T2S – IGEN IGEN – Knapt var Rocos nye model af sovevogne WLABm udleveret førend A.C.M.E. udsendte deres model af præcis den samme sovevognstype heldigvis med et andet nummer.

 

SPOR SOM SKINNER – I årenes løb har der været fremsat mange formodninger om den irriterende tilsmudsning af hjul og skinner på vores jernbaneanlæg. Mange renseløsninger er blevet solgt og utallige eksperimenter er blevet afprøvet. I den aktuelle  artikel fortæller Gersagerparkens MJK ved Jørgen Lorange om deres erfaringer.

MJK Gersagerparken har løst problemer med støv

MJK Gersagerparken har løst problemer med støv

 

EN EFTERNØLER – Bedst som man mente, at Rocos nyhedsstrøm var afsluttet , dukkede endnu en nyhed op:  DSBs Eaos-vogn. Også den har været på markedet før, men er nu atter tilgængelig.

 

V200 PÅ FRANSK VISIT HOS DSB – Roco har netop udsendt dobbelsættet med to BR  220/V200 (det ene som dummy) som kørte således i Danmark i nogle måneder af 1981 – mens man ventede på en serie nye ME-lokomotiver fremstillet hos Henschel. De tyske lokomotiver kørte hovedsagelig i Jylland og Fyn.

 

DET TYSKE LYNTOG VT12.5 er nu kommet som H0-model fra Roco. Det drejer sig om togsæt af den type, som Deutsche Bundesbahn indsatte på ruten mellem Hamburg og København i årene 1954-67. William Sabinsky anmelder modellen.

 

TUR TIL EBELTOFT – Den 14. juni 1961 var jeg sammen med en anden jernbaneentusiast, nu for længst afdøde Arne Kirkeby, på besøg på Ebeltoft-Trustrup Jernbane, skriver Hans Gerner Christensen i en ny artikel i serien ’Rejser u epoke III’. Det var en af de få privatbaner, som endnu ikke havde skinnebusser. ..

Ebeltoft station Ebeltoft station

 

Og så er det frem med notesblokken – hvilket lokomotiv har vi nu foran os? Og så er det frem med notesblokken – hvilket lokomotiv har vi nu foran os?

DE LAVER NUMRE MED OS – Efter at lokomotiver og togsæt herhjemme har haft relativt enkle litreringer, er den internatonale harmonisering også ved at sætte sig præg på materiellet. Identifikation af lokomotiver bliver fremover lidt af en videnskab, mener Flemming Søeborg, som har skrevet artiklen.

 

JERBANERNE KOM TIL I EN UROLIG TID er en anmeldelse af bane bøgers Jernbanehistoriske Årbog  2011. Steen Pagh har anmeldt bogen.

 

PÅ SPORET AF Y-TOGENE – Jan Williams har produceret endnu en film om danske jernbaner – den handler om de nu næsten historiske ’Lynettetog’. Flemming Søborg har anmeldt filmen.

 

DE FØRSTE ’LYNETTER’ KLAR – Selv om vinteren har budt på mange nyheder, var der alligevel også mage nyheder på forårets hobbymesse i Valby-hallen. Sidste år præsenterede Lars Weidick fra Togdillen sit program med talrige varianter af de populære ’Lynnetter’ og nu er modellerne færdige. Reportage om denne og andre messenyheder er skrevet af Flemming Søeborg.

 Togdillens flotte ’Lynette’-tog

Togdillens flotte ’Lynette’-tog

 

TILBAGE TIL EN D II – Nils-Erik Norsker blev fristet af et godt tilbud og gik i gang med at bygge hobby trades D IV tilbage til D II med et stort førerhus. Følg med i ombygningen.

 

AGEDRUP - STATION TIL DET LILLE ANLÆG – Der sker meget på modelfronten i disse år. En af forårets nyheder er den lille station Agedrup/Ladby fra OKMJ udsendt af Witzel Hobby.

 

Fleischmans DSB-godstog

Fleischmans DSB-godstog

ET LILLE GODSTOG FRA FLEISCHMANN – Fleischmann har i de sidste tre måneder udsendt tre DSB-vogne efter i årevis at have ignoreret det danske marked. Det skyldes givetvis også firmaets  nye agent i Danmark og mangeårigt medlem af Skanderborg MJK, Søren Bendtsen. De tre vogne er to tankvogne fra hhv. BP og Esso samt en lukket godsvogn DSB litra Gms-t.

 

RAIL PRO var med til at udslette KØBENHAVNS GODSBANEGÅRD – Da DSB var i gang med at nedlægge Købehavns Godsbanegård for en del år siden, var Voestalpine RailPro med med et betydeligt antal 2-akslede vogne registreret i Holland. Nu er vognene fremstillet  i både skala H0 (fra Roco) og i skala N fra Fleischmann. De sidstnævnte er kommet som et nydeligt sæt på 12 vogne. Anmeldt af Vido Hribar.

 Railpro-vogne – forbilledet i arbejde.. Fleischmann har udsendt et 12-vognssæt

Railpro-vogne – forbilledet i arbejde.. Fleischmann har udsendt et 12-vognssæt

 

HECTORS ’TYR’ – Hectorrail  kører med heltog fra Sverige over Danmark til Ruhr i Tyskland. Den  norsksvenske togoperatør, som har vokseværk, har bestilt nye lokomotiver, deriblandt MRCES type ’Taurus’, som Fleischmann har fremstillet i skala 1:160 til glæde for N-tilhængere, der kører med moderne godstog.

 

TØFFE & TILDE er igen med i ’banen’ sammen med flere småhistorier fra nær og fjern, der handler om ’Naturen – det billige skidt’, fhv. DSB my’ere  nu i tysk eje, som alle blev solgt endnu en gang, om ’Suzanne B.s WC-hemmelighed’, om ’Mennesker og automater’, ’Totale tåber’, der sætter deres liv på spil  og  om et opera om Märklins modeller…

 

DSBs IC4 skamferet med autoriserede graffiti

DSBs IC4 skamferet med autoriserede graffiti

AF STED MED IC4 – DSBs meget omtalte IC4 tog har efterhånden været undervejs et godt stykke tid. For nyligt fik ’banen’s udsendte Flemming Søeborg lejlighed til at prøve vidundertoget …Det gav også anledning til at skrive om ’autoriseret hærværk’ – graffiti folier det selvsamme tog er blevet beklædt med…

 

HELJANS STÅLVOGNE – På Valby-messen havde Heljans Kim Nannestad de store smil fremme, da han præsenterede de længe ventede personvogne fra 1930’erne, DSB litra CA og og CAR-vogne, som nu er i handelen, ’Det er nogle meget flotte og attraktive vogne’ skriver Flemming Søeborg i sin anmeldelse.

Heljans skønne stålvogne er nu i handelen

Heljans skønne stålvogne er nu i handelen

 

MIKKELS FØRSTE – Sidste år præsenterrede Mikkel Møller Nielsen udkastet til sin første industrielt fremstillede vogn: CV-modellen af  rystevognstypen. Nu er den på markedet under navnet MM-Modeller.

 

LNJ SKINNEBUS – EpokeModeller og JPK Produktions udsender nu en model af Nærumbanens sølvfarvede skinnebus, ligesom en variant  fra ØSJS.

 

TRIANGLERNE OG CM – Ved fødselsdagsfesten  hos Hobbykæden i Nørresundby var Heljan til stede og viste prøvestøbninger af Trianglerne og CM-tagryttervogne. Vi har billederne.

 

Preiser-diorama: Det kunne være fra Roskilde festival!
Preiser: Det kunne være fra Roskildefesitvalen

HVERDAG OG FEST MED PREISER – Preiser er nok et af de firmaer, som aldrig udgår for nye modeller. De har selve livet som en uudtømmelig kilde. Vi beretter om deres sommernyheder og viser nogle eksempler.

 

GREAT NORTHERN nu også fra Roco. Har man et MY-lokomotiv i sit sortiment, fremstiller man også gerne en ’Great Northern’-variant, som har været med i filmen ’Dancer in the dark’ og som nu kører for den svenske togoperatør TågAB.  Af modeltognyheder, som  Lars-Olof Broberg omtaler, er også to nye SJ-tankvogne baseret på Tillig-H0. 

 

LÆSERNES FORUM bringer flere interessante indlæg: ’Det var et godt tilbud’, digiTALT: ’Hvad er problemet’, ’Uforglemmeligt tilbud’. ’Ikke alle godstog behøver at være lange’, ’Lillebæltsbroen nok engang!’ og ’Historien i nr. 122 er en and’. 

 

 

 

 

banen nr. 124 ventes sidst i august 2011

 

Se i øvrigt senere  www.banen.dk øverst på forsiden

 

 

 

Hvis du ikke allerede har læst banen nr. 122, kan du stadig læse appetitvækkeren.

For kun 586 kroner om året får du seks hefter a 132 sider - i alt 792 sider trykt i fire farver

sidst opdateret 09-09-11